De bekende lichamelijke ongemakken op een “gewone” fiets, met name bij langere afstanden, zijn geheel afwezig bij een ligfiets. Alhoewel sommigen, die (nog) niet bekend met ligfietsen zijn, soms een andere eerste indruk hebben, is het een buitengewoon prettige houding om jezelf fietsend te verplaatsen.

Je lichaam wordt optimaal ondersteund, terwijl je benen hard aan het werk zijn. Zadelpijn is de grote afwezige (er is geen zadel). Ook is er geen (over)belasting van rug, nek en polsen.

Ligfietsen kun je vergelijken met genieten van je omgeving en het landschap, vanuit een soort rijdende TV stoel. Voor optimaal comfort is het wel belangrijk om de zitting en lengte van de trapbuis goed af te stellen.

Welke soort zitting is het beste?

Er zijn twee soorten zittingen:

  • De spanzitting, die bestaat uit een (meestal Nylon) bekleding, gespannen over een metalen frame.
  • De schaalzitting, die bestaat uit een (meestal glasvezel versterkte Polyester) schaal met een zachte bekleding.

In het algemeen werkt een spanzitting beter op een trike omdat deze meer zijdelingse steun geeft. Voor een tweewieler is dit niet aan de orde en wordt meestal voor een schaalzitting gekozen. Andersom kan ook prima. Het is vooral een kwestie van goed proberen wat prettig zit. Goed afstellen en/of maatkeuze is in beide gevallen belangrijk.

Spanzittingen ventileren de rug beter, maar zijn wat kwetsbaarder. Deze kwetsbaarheid of de  mindere ventilatie van een schaalzitting zijn uitstekend te verbeteren met een Ventisit kussen.