Fietsen met een mobiliteitsbeperking
Wilt u op de fiets nog steeds of weer mobiel zijn? Dan is aanpassing van uw huidige fiets soms een mogelijkheid. Soms is het beter om over te stappen naar een fiets die meer comfort, gemak en veiligheid biedt.
De traditionele voordelen van de (driewiel) lig- of zitfiets (zoals minder last van zadelpijn, polsen, armen, handen, schouders of nek, minder last van tegenwind) zijn vaak al voldoende om fietsen weer een optie te maken. Met een mobiliteitsbeperking heeft u vaak méér nodig. Dan is stabiliteit (ook als u stil staat) belangrijk. U wilt veilig op- en af kunnen stappen of langzaam rijden zonder om te vallen.
Uit ervaring weten we dat het kiezen en de (aan)passing van een fiets vaak nauw luistert. Dit betekent dat wij zorgvuldig in kaart brengen wat uw behoefte is, wat uw budget is en met welke (minimale) aanpassingen we u zo goed mogelijk kunnen helpen. We hebben hier veel ervaring in en werken daarbij vaak samen met ergotherapeuten, fysiotherapeuten en huisartsen.
In de winkel bespreken wij dit graag verder met u, aan de hand van uw specifieke situatie.
- Hogere zitting
- Eénhandige bediening
- Crank-verkorter of pendel
- Ondersteuning voor het onderbeen
- Aangepaste pedalen
- Opstaphulp
- Elektrische ondersteuning

Fietsen voor kinderen
Ook kinderen willen fietsen, ook al kan dat niet altijd op een ‘gewone’ fiets. Samen fietsen met vriendjes kan weer met de speciale kinderfietsen van Hase Bikes. De fietsen zijn door het ontwerp uiterst veilig en vallen niet om. Hase Bikes is gespecialiseerd in aanpassingen voor fietsen en ook voor kinderfietsen kunnen we eenvoudige aanpassingen maken.

Delta-trikes
Deltatrikes (met twee wielen achter) hebben als kenmerk dat ze super stabiel zijn en gemakkelijk opstappen. Omdat het zwaartepunt tussen de achterwielen zit zijn ze de stabielste driewielers. Het ontwerp maakt dat ze een zeer kleine draaicircel hebben en daardoor heel handig voor gebruik in de stad. Hij is zeer wendbaar en omdat je hem rechtop kunt zetten ook heel handig opbergen.

Zitfietsen
Niet iedereen wil ‘ligfietsen’. Dan is een zitfiets een goed alternatief. De fietsen zijn stabiel, stevig, veilig en de zitting is vaak hoger en dus gemakkelijker instappen. Kleine aanpassingen (zoals stokhouders of pedalen) zijn dan vaak niet zo spannend. Zitfietsen zijn vaak elektrisch ondersteund.

Aangepaste Tadpole Trikes
Dat de trikes (driewielfietsen) er sportief uitzien maakt het fietsen erop voor veel fietsers met een mobiliteitsbeperking heel aantrekkelijk. Vaak zijn er niet zulke spannende aanpassingen nodig om het fietsen weer mogelijk te maken. De trike is stabiel en je hoeft er niet op te leren fietsen. Omvallen kan bijna niet, dat maakt de fiets zeer veilig. Uiteraard behoort elektrische ondersteuning tot de mogelijkheden, af-fabriek of door ons.

Samen fietsen
De Pino is een fantastische veelzijdige tandem als je met je mederijder dicht bij elkaar, wilt profiteren van je gezamenlijke inspanning. Niemand kijkt tegen een rug aan… Onderling kracht- of conditieverschil is geen enkel probleem. Dit geldt evenzo als één van beiden niet zelfstandig op een fiets kan rijden. Denk aan een evenwichtsstoornis, beperkt zicht of beperkte mogelijkheden om de benen te gebruiken. Oók is de Pino geschikt om een kind (met of zonder beperking) voorop mee te nemen en mee te laten trappen. Uiteraard is deze tandem ook met trapondersteuning verkrijgbaar. Je kunt de Hase Pino ook bij ons bekijken, proberen en huren.

Samen -naast elkaar- fietsen
De rit wordt wel een stuk gezelliger als je naast elkaar zit! De bestuurder neemt plaats aan de linkerzijde en is de captain. De passagier kan meetrappen maar hoeft dat niet te doen. De bestuurder kan de fiets laten ondersteunen door de elektromotor. Zo maakt de Duofiets het mogelijk dat ook ouderen of passagiers met een beperking veilig mee kunnen op een fietstocht. Beide stoelen en sturen zijn verstelbaar voor een ontspannen zithouding en persoonlijke instelling.
Abeona Mobility is leverancier en onderhoudhoudspunt van duofietsen voor fietsmaatjes in de regio. De Duofiets is tevens bij ons te huur.
Aanpassingen
De keus is enorm en uitgebreid!
Wat is er allemaal mogelijk?
Er is een ruime keuze aan (lig)fietsen, trikes en zitfietsen. Als fietsen op een ‘gewone’ tweewieler niet meer kan is fietsen op een driewieler vaak een uitkomst. Soms is het nodig dat er aanpassingen aan de fiets verricht worden. Speciale pedalen, een armsteun, elektrische ondersteuning, verhoogde zitting, instapsteunen, een stokhouder, het kan allemaal.
Ons uitgangspunt is dat iedereen die wil fietsen, (weer) kán fietsen en we doen ons uiterste best om dat ook voor jou mogelijk te maken. Soms is een eenvoudige aanpassinge voldoende, soms moeten we wat creatiever zijn. Dat vinden we een uitdaging en daar zijn we goed in.
We nemen ruim de tijd om uw situatie, uw wensen en de mogelijke oplossingen met u door te spreken. Wij werken samen met innovatieve leveranciers en hebben een creatieve probleemoplossende instelling. Bijna elke fiets kan worden aangepast aan uw situatie. Veiligheid staat bij ons bovenaan! We zijn pas tevreden als u dat óók bent!
We nodigen u daarom van harte uit in onze winkel vlakbij Leiden om door te spreken wat we voor u kunnen doen.
- Comfortabel fietsen
- Veilig fietsen
- Samen fietsen
- Lang fietsen
- Weer fietsen...
Voorbeelden van aanpassingen

Voet en been
Soms lukt het niet om een volledige omwenteling met de trap-as te doen, dan kan een crankverkorter of een pendel een uitkomst zijn. Ook voor mensen met bewegingsbeperking aan hun been of voeten hebben we speciale pedalen die we op elke trike kunnen monteren.

Hand en arm
Mensen met een functiebeperking aan een kant kunnen vaak met een aanpassing aan de functionele kant van hun lichaam wel weer op de fiets. Het is dan mogelijk om de besturing aan een zijde te bevestigen. Zo kun je met een hand toch schakelen, remmen of de elektrische ondersteuning aansturen.

Elektrische ondersteuning
Elektrische ondersteuning kan een uitkomst zijn voor die groep fietsers die net dat extra steuntje nodig hebben. Wat betreft elektrische ondersteuning zijn er veel mogelijkheden zoals rotatiesensors, krachtsensors, middenmotor, etc. Ook als het ene been sterker is dan het ander kunnen we met de configuratie van de ondersteuning net die instelling aanpassen zodat u weer net als iedereen kunt fietsen.

Zitting
Verhoogde zitting, hoofdsteun, schaalzitting, spanzitting, verlengde zitting… Het kan allemaal. Het uitzoeken van de juiste zitting en hoogte vraagt soms wat tijd en dan moet er wel wat uitgeprobeerd en proefgereden worden. We kunnen u hierin uitstekend adviseren.

Enkelhandige bediening
Voor klanten die éénhandig zijn, hebben we accessoires (zoals tassen en fietssloten) die enkelhandig te bedienen zijn.

Overig
Er zijn oneindig veel mogelijkheden om de trike aan te passen. Veel aanpassingen komen rechtstreeks bij de fabrikant (zoals stokhouders, beensteunen, polssteunen, en instapsteunen). We leggen graag de puzzel met u samen en onderzoeken graag wat uw wensen zijn en welke opties we in huis hebben.
Samenwerking met professionals
Wij bundelen onze kennis en komen samen tot de beste mobiliteitsoplossing
Abeona Mobility werkt samen met professionals, zoals ergotherapeuten
Abeona Mobility werkt samen met professionals zoals Ergo- en bewegingstherapeuten. Een ergotherapeut helpt u activiteiten uit uw dagelijks leven weer zo zelfstandig mogelijk uit te voeren. De ergotherapeut richt zich op praktische dagelijkse handelingen, zoals het uitvoeren van huishoudelijke taken, uw mobiliteit zowel binnen – als buitenshuis, uitvoeren van de dagelijkse zelfverzorging, hobby’s en werk.
Ergotherapeut en Abeona Mobility
Wij hebben verstand van fietsen en de ergotherapeut kan u goed adviseren welke ergonomische aanpassing op die fiets het beste bij uw situatie past. Samen zoeken we naar de juiste fiets-oplossing. De ergotherapeut kan u ook begeleiden in het eventueel aanvragen van een WMO aanvraag, mocht u hiervoor een indicatie hebben. We nodigen dan ook graag u en uw ergotherapeut uit als u bij ons in de winkel langskomt.
Vergoeding
Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle ziektekostenverzekeringen. Iedereen heeft recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. Sommige verzekeraars vergoeden meer in de aanvullende verzekering. Informeer ernaar bij uw zorgverzekeraar.
Directe toegang ergotherapie
U kunt altijd direct een afspraak maken met een ergotherapeut. U hoeft daarvoor niet eerst langs de huisarts. Dat mag wel, maar sinds 1 januari 2012 is een verwijsbrief niet meer nodig (tenzij uw verzekeraar dat anders omschrijft in zijn polisvoorwaarden).
Waar vind u een ergotherapeut?
Zoek via deze link naar een ergotherapeut bij u in de buurt.
Onze samenwerkingspartners op de kaart
Onze samenwerkingspartners
Linda L. Aardenhout. Linda is gespecialiseerd in geriatrie, COPD, Parkinson en niet-aangeboren hersenletsel. Lees meer
Lusthoflaan 2 2316 JA Leiden lees meer
Oefentherapie (Cesar/Mensendieck) in Leiden. Gericht trainen om zo goed en zelfstandig mogelijk te functioneren. Mogelijkheden individueel en in groepsverband. Lees meer..
Ergotherapie thuis werkt in de regio’s Delft, Den Haag, Rijswijk en Schiedam. Bezoek de website voor meer informatie
Abeona Mobility is dealer van de volgende fabrikanten
De keus is enorm en uitgebreid! Fietsen in alle maten, kleuren en elke denkbare aanpassing is mogelijk